Hitta oss på YouTube Besök oss på Tripadvisor Besök oss på Facebook Besök oss på Instagram
Svenska
English

Vikingamarknaden

Vikingaveckan 22 - 28 juni 2020

Vikingamarknaden på Foteviken kommer att hållas, men i mycket begränsad form med betydligt minskad aktivitet och medverknade internationella vikingar 2020 pga Corona-epidemin. Information uppdateras löpande på denna sida.

Vikingar -  Välkommen till Fotevikens Museum 2020 - 25 års jubileum för oss

Vikingamarknad 2020 är inställd men vi håller öppet!

Än en gång var det dags för Fotevikens Vikingamarknad som i år tyvärr blir inställd pga corona.. Under vikingatiden fanns här en stor sommarmarknad på Foteviken vilken, enligt den Färöiska sagan var den största i Skandinavien. Vår nutida vikingamarknad drar även den, många vikingar. Ni är alla hjärtligt välkomna  även om vi inte kommer att hålla marknad!

Vi håller öppet, alla vikingar är välkomna under Vikingamarknadsperioden , vi vet ej hur mycket besökare vi får med  hoppas ni kan ha trevligt ändå. sälj till de som kommer och vill handla, roa er själva, njut av miljöen i dessa coronatider.  Givetvis kommer vi samla upp oss i lämpliga stora grupper (zoner om 50 personer kommer att upprättas) som gör att besökarna kan nå er. Vi löser detta tillsammans, ingen frukost, inget gille, inga aktivteter, lekar games etc. egna vikingatida aktiviteter är dock godkända . Vi ses.

Det blir inga  marknadsaktiviteter eller Viking Games Open turnering detta år på grund av virus-epidemin. 

► Registrera ditt deltagande här

Fristen för registrering är 10:e juni!

Efter 10:e juni tar vi inte emot registreringar. Om du inte har hunnit registrera dig så kan du komma hit som besökande viking, utan möjlighet till försäljning, gille eller tältplats. Det betyder att du måste registrera dig i tid för att säkra tältplats, om du vill sälja, osv. Du är välkommen som besökande oavsett!

Problem?  komma? inte komma? vi hjälps åt så kan vi säkert få en trevlig tillvaro tillsammans trots coronan.  skicka en mail till reenact@foteviken.se

Hantverksdagarna, 22 till 25 juni.

Under hantverksdagarna kan man normalt  få ta del utav många spännande saker. Smide, brickbandsvävning, tygfärgning, vikingatida matlagning, träsnide m.m. är några av hantverken som kommer att demonstreras på plats. Det är osäkert vilka hantverk som kommer att utövas i år på grund av epidemin. men hantverka gärna.

Fotevikens Vikingamarknad, 26 juni - 28 juni

Fotevikens Vikingamarknad startar traditionsenligt med förmarknad på torsdagen den 25 juni. Själva marknaden hålls under fredagen fram till och med söndagen. se ovan.

Slaget vid Foteviken

Slaget vid Foteviken är ett inslag med gamla anor. Det är få platser för vikingareenactors där det har stått ett slag. Ett är givetvis Hastings 1066 där man vart femte år har en större träff. Ett annat stod faktiskt vid marknadsplatsen vid Foteviken den 4 juni 1134. Detta historiska faktum vill vi nu arbeta vidare med tillsammans med de lokala vikingakrigargrupperna som velat driva krigarträffen på Foteviken. Grundtanken är att under lördagen/söndagen ha uppvisningar som tidigare, men att göra arrangemangen så att de svarar till det historiska slaget där Skånes kung Erik Emune besegrar sin farbror kung Niels och dennes son prins Magnus och där Magnus stupar med hela sin hird.

Det blir ingen uppvisning av slaget i år, men det kan vara en och annan vikingakrigare på plats som gör någon form av uppvisning eller visar sin utrustning. 

Viking Games Open

I år blir det inga tävlingar i Viking Games Open, även om en eller annan Viking säkert kommer testa sig.

Fotevikens Museum startade med Viking Games Open i 2015 i anledning 20-års jubileum och vi kommer att fortsätta med den traditionen även i år, att ha en spännande tävling. Till skillnad från Viking Games som var en lagtävling så är Viking Games Open en individuell tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning med ett rejält pris till årets vinnare!

Må bästa man, kvinna och viking vinna!

Alla tävlingar är inställda!

Lördag deltävlingar:

13.00 Kast med stor fisk

13.30 Stångstötning

15.00 Bågskytte

Söndag deltävling:

11.00 Yxkastning

12.30 Hästen

Söndag prisutdelning

15.30 på slagfältet

Fotevikens Vikingamarknad program 2020

Inget fast marknadsprogram i år, men ni är välkomna att besöka oss.

Förmarknad

Torsdag 25 Juni

10.00 Marknaden öppnar för publik.

16.00 Entrebutiken och insläppet stänger.

17.00 Vikingamarknaden stänger för publik.

Vikingamarknaden

Fredag 26 juni

10.00 Marknaden öppnar för publik. Marknaden öppnas officiellt av Kung Björn och hans mannar vid norra tornet.

13.00 Dragkamp. Vikingar utmanar besökare. Plats: På stranden.

14.00 Stångstötning. Vikingar utmanar besökare Plats: Vid norra tornet.

16.00 Entrebutiken och insläppet stänger.

17.00 Vikingamarknaden stänger för publik.

Lördag 27 juni

10.00 Marknaden öppnar för publik.

12.10 Den traditionella vattentävlingen ”Vikingaruset” öppet för både vikingar och besökare. Plats: På stranden.

13.00 Viking Games Open - ”Kast med stor fisk”. Plats: På stranden.

13.30 Dragkamp. Vikingar utmanar besökare. Plats: På stranden.

13.30 Viking Games Open - Stångstötning. Plats: Vid norra tornet.

14.00 Vikingafight. På fältet norr om stadsvallen. Med "Slaget vid Foteviken 1134" då rytteri användes för första gången i Norden.

15.00 Viking Games Open - Bågskyttetävlig. Plats: Bågskyttebanan vid Hola stenar i norr.

16.00 Vikingafight. På fältet norr om stadsvallen. Med "Slaget vid Foteviken 1134" då rytteri användes för första gången i Norden.

18.00 Entrebutiken och insläppet stänger.

19.00 Vikingamarknaden stänger för publik.

Söndag 28 juni

10.00 Marknaden öppnar för publik.

11.00 Viking Games Open - Yxkastning. Plats: Bågskyttebanan vid Hola stenar i norr.

12.00 Dragkamp. Vikingar utmanar besökare. Plats: På stranden.

12.30 Viking Games Open - "Hästen". Plats: Vid norra tornet.

13.00 Vikingafight. På fältet norr om stadsvallen. Med "Slaget vid Foteviken 1134" då rytteri användes för första gången i Norden.

15.00 Vikingafight. På fältet norr om stadsvallen. Med "Slaget vid Foteviken 1134" då rytteri användes för första gången i Norden.

15.30 Viking Games Open - Vinnare utses, sedan blir det prisutdelning. Plats: På slagfältet norr om stadsvallen.

16.00 Entrebutiken och insläppet stänger.

17.00 Vikingamarknaden stänger för publik.

OBS! Ändringar i programmet kan förekomma.

Lite detaljerad information

Ankomst, parkering och övernattning
Vi kommer som vanligt inte ha allmän parkering på museets parkeringsplats. Endast du som under marknaden bor i husbil eller husvagn, är registrerad och har fått tillstånd, får parkera på museets parkeringsplats. Om du övernattar i din bil får du ett tillstånd från sekretariatet. Alla andra vikingar skall parkera på anvisad parkeringsplats i närheten av ridhuset, dock ej på ridhusets privata parkeringsplats.

Notera att du måste ha registrerat dig och fått parkeringstillstånd som placerats i vindrutan innan parkering får ske. 

En parkeringskarta kommer att finnas på sekretariatet.

Om du övernattar i ett modernt tält kan du sätta upp det i hagen söder om museets parkering. 

Om marknadsplatsen
Ett ökande antal lokala vikingar har sina egna lotter innanför stadsvallen. Detta innebär att det finns mindre plats för besökande vikingar innanför stadsvallen. Som många av er redan vet finns det gott om plats för vikingatält utanför stadsvallen.

Vi har en organisationskarta för var tält får stå. Kontakta vår tältansvarige så anvisar han er en tältplats. Kom ihåg att bilar inte får stå inne på området under natten, flytta bilen till anvisad vikingaparkering. Bilar har bara tillträde till området mellan 08:00- 09:45 samt 17:15 - 22:00 för avlastning av tält och utrustning. Sätt inte upp ert tält innan ni har blivit anvisade en plats, annars kan det komma att flyttas.

OBS! Vikingar som ej är inblandade i andra aktiviteter förväntas delta i något marknadsprogrammets aktiviteter.

Sekretariat
Här måste alla anmälda vikingar registrera sin ankomst och få fest-, mat- och frukostbiljetter samt parkeringstillstånd för husbil/husvagn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Instagram
Föreningen SVEG
Friluftsmuseerna
Vellinge kommun
EXARC
Follow the Vikings
IMTAL
Destination Viking
Skånes Hantverksinstitut
Barnens Skåne
EU
Fotevikens Kulturcenter
Smokey BBQ & Pickles
Fotevikens Byalag
Höllvikens Catering