Hantverk på gårdarna

Hantverken på de olika gårdarna

Fotevikens Vikingamuseum har i alla år drivit och utvecklat hantverk. Det handlar om stolta traditioner, experimentell arkeologi och att föra teknikerna vidare. Museet har en mängd hantverkare som arbetar aktivt för att lära ut tekniker och traditioner i relation till historiska resurser, speciellt under våra aktivitetesveckor.


Järnsmide i smedjan (10)

Fotevikens Vikingamuseum har länge haft en mästaresmed som kan allt om att jobba med järn. Från att utvinna järn från myrmalm hela vägen fram till det färdiga föremålet. Allt från spik till svärd, från kniv till hammare, eldstål till krokar mm. En smeds arbete tar aldrig slut.

Silver- och bronsgjutning, myntslagning i Lagmansgården (12a)

Självklart gör vi våra egna gjutna föremål. I Lagmanshuset gjuter man i silver, brons och tenn. Tors Hammare, kors och andra symboler. Det är också där vi slår våra mynt, Fotemarken.

Mat och bak i Bagaregårdens bageri och kokhus (8c, 8d)

I Bagaregården arbetar vi aktivt med historisk mat. Färskt smör och nygräddade bullar kan du få provsmaka på eftermid­dagen om du har tur. Vi odlar mycket örter på plats för användning i matlagningen. En kokgrop och en rök blir också flitigt använd där vi tillreder fisk som vi själv har fiskat.

Keramik i Köpmansgårdens pottemakarbod (7c)

Vi tillverkar keramikföremål med gammal teknik som ska vara trovärdiga kopior av vikingatida keramik. Vi använder magrad lera. Vikingarna magrade själva sin lera med t.ex. grus eller krossad kvarts. Detta för att öka hållfastheten vid bränning.

Träbearbetning i Köpmansgårdens timmerverkstad (7e)

Att bearbeta trä är ett uråldrigt hantverk. Trä är något av det mest mångsidiga material vi har och det kan användas till det mesta. Här på museet arbetar vi aktivt med husbygge var av trä är det mest använda, men vi gör också allt annat utav trä! Skålar, tallrikar, skedar, pallar, bord, arbetsbänkar och sängar mm.

Textil i Vävaregårdens vävarbod (9b)

Vi kardar och spinner, väver och syr. I Vävaregården håller vi på med allt som har med textil att göra. Allt från att ta ull från fåren, behandla de olika processer till färdigt garn, väva tyg och sy olika plagg. Vi väver även dekorativa brickband samt färgar ull med olika växter.

Bärnsten i Lagmansgårdens bod (12b)

Den enda “ädelstenen” som är organisk, alla andra är mineraler. Bärnsten var också en av huvudexporten för vikingarna när de åkte på sina handelsresor. På Fotevikens Vikingamuseum arbetar vi också med bärnsten. Stundtals kan det vara ett svårt material att jobba med, men slutresultatet blir kanske det vackraste vi får fram på museet.

Glaspärlor Smedjans pärlverkstad (10b)

Det är i verkstaden vi formar och skapar vackra glaspärlor. Vikingarna tyckte väldigt mycket om att smycka sig med glaspärlor; i hår, skägg, på kläder och annat. Det är ett hantverk som kräver mycket fokus då det är höga temperaturer som måste hanteras på ett säkert sätt. Glaspärlorna görs i flera färger.

Ben & Horn i Garvaregårdens hornsnideri (6e)

På Garvaregården bearbetar vi ben och horn. Det finns många föremål som vi kan skapas av ben och horn, såsom verktyg, nålar, skaft, smycken och knappar mm.

Läder på Garvaregården (6a)

Vi sidan av trä är skinn och läder det mest användbara material vikingarna hade. Läder kan användas i allt ifrån kläder till verktyg, smycken till mössor. Under sommaren garvar vi läder och gör pungar, bälten, skor och kläder av lädret.