Året som gick 2018

2018

Det blev bara en kort säsong som jag inte var verksam -- nu åter på jobbet. Lagom till marknaden var jag åter i full sving. Med ett utvecklat koncept med Medborgarskolan kunde vi jobba vidare med duktiga hantverkare från både när och fjärran: smide, myntslagning, läderarbete, garvning, textilarbete, mat.

Gamla gubbar som Karl-Fredrik var tillbaka på sommaren och ansvarade för tullboden med kunskap om betalning, mynt och vikter samt givetvis lag och ordning. I Lagmanshuset huserade som vanlig Olof med myntslagning och gjutning. På textilarbete hade vi nu Manal och under säsongen Flor som med sin breda kunskap om allt från mat till textil, odlingar etc var ett värdefullt tillskott.

Thomas med sin bas i sagoberättande var tillika med Anders kunskap inom skinnbearbetning spännande tillskott i förmedlingsverksamheten.

Tyvärr lämnade vår ekonom Gertrud oss och jordelivet lagom till midsommar och nya Therese fick på allvar ta sig an ekonomin, vilket hon gjorde med bravur. Jhonny blev detta året mannen som utvecklades fantastiskt och tog hand om alla barnen med lekar och aktiviteter i det nya lek- och aktivitetsområdet.

Ung i sommar blev ett mycket värdefullt tillskott med intresserade ungdomar som medverkade i de återkommande dagliga aktiviteterna och scenerna i de historiska miljöerna. Volontärer strömmade in från hela världen och med det nya hantverkshuset och volontärhuset hade vi skapat nya resurser och möjligheter att på ett bra sätt inkvartera dessa.

Denna säsong hade kommunen hyrt alla stugorna för etablering av nysvenskar. Behovet var stort så vi ställde upp med detta och renoverade dessutom det gamla vandrarhemmet, Sveghuset, Vita huset samt byggde om det tidigare administrationskontoret till lägenheter. I allt disponerade vi nu 26 stugor och lägenheter.

Våra miljöer var nu sådär 20 år gamla och började visa tecken på behov av renovering och denna säsongen har vi gått över dem alla.

Vikingamarknaden blev som vanlig lyckad och nu hade vi även aktiviteter som Familjeveckan, Barnens Vecka och Skördefesten som lokalt blev succé och ökade våra besökssiffror betydande.

Mitt i allt detta fyllde jag 70 år.

Det blev också ett givande år i Vikingarnas tecken. Destination Vikings EU-projekt Follow the Vikings ledde till många spännade resor i vikingarnas fotspår, men också en tragedi. Min gode vän och ordförande i DVA Jimmy Moncrieff från Shetland avled hastigt i fjor vilket även innebar att jag som vice ordförande fick ta över Destination Vikings styre.

Vikingabegreppet blev allt populärare och vi formligen dränktes av olika filmprojekt som ville komma till Foteviken och nyttja våra fantastiska miljöer till de dramatiserade vikingascenerna man ville få fram.

Detta året fick jag även möjlighet till resor. Till Sydafrika med experimentell arkeologi i samverkan med EXARC. Till Indien för att studera gamla hantverk, Till USA för att följa upp fjolårets museibesök på de största living history museerna och även studier av traditionella museer i New York och Washington. Året avslutades med en spännande resa till Asien och Nya Zeeland för maritima studier av hur polynesierna seglade och spred sig med sina enkla farkoster i området.