Hur gick det sen - 2020

Fotevikens museum är en dela av Fotevikens kulturcenter i Höllviken mitt på Falsterbonäset, med , Bygdegård, Restaurang, Stugor , ställplats och Höllvikens utsikt - The point. Ett nytt år – vi såg fram mot en ännu bättre säsong eän 2019. Årets stora nyhet var öppnade av Smokey BBQ & Pickles – en äkta Texas rök restaurang vid Bygdegården som vi trodde skulle vara ett bra komplement på platsen.

Så kom Covid 19 över en Natt försvann alla museibokningar av grupper och skolklasser, Bygdegården aktiviteter och bokningar tillsammans med Stugor försvann totalt. Säsongen började med flera miljoner minus. Vi flyttade fram öppnaden från Valborg till Sveriges Nationaldag. Vår Stora vikingamarknad i slutet av juni kunde vi inte genomföra fullt ut – ingen marknadsföring – mycket få besökare – Allt ser nattsvart ut.

Som tur reagerar staten och vi får viss hjälp med bidrag och minskade kostande för personalen etc. – ett lite ljus i mörket.

Våra besökare bestod förr av ca 90 % icke svenska besökare. De senaste årens arbet me program som Vikingaveckan , Barnens vecka, Familjeveckan, Skördefesten har de statistiska siffrorna ändrats till enbart 75% är icke svenska – mao vi har lyckat intressera även Sverige för vikingar.

Sommaren löpte på med få - men ändock intresserade svenskar. Några utlänska besökare, husbilar eller dylik såg vi inte röken av. Plötsligen vände det – Svensk hade börjat hemestra. Vi fick publik och finnesen var att sedan gick man på Smokey och åt. När väl Vädrets makter var med oss och solen började skina blev så Smokey en succé – Lokalbefolkningen kom, skåningarna började vallfärda hit – Den spännande rökta maten lockade.

Så i stället för 75% icke svenska besökare , hade vi 75% svenska besökare. Men inget vara förevigt – När Sverige återgick till vardagen och skolorna började viste vi av erfarenhet att 2% var svenskar – Säsongen var över –1 aug permitterade vi all museipersonal till 40% Håller ställningarna torsdag till söndag tills vi stänger med avslutande Skördefest första veckan i september. Detta som ett rent friluftmuseum med enstaka viking i miljöerna. Precis som hela sommaren har vi inte haft fasta hantverkare utan enbart frivilliga volontärer samt sommarungdomar. Publiken har accepterat oss som friluftmuseum med minimalt med aktiva vikingar i miljöerna. Detta är jag mycket glad för även om vi inte enbart fått 5 stjärnor av alla denna säsong.

Så nu är säsongen över – vi väntar på nya kulturstödpengar och de ser ut som vi klara detta året utan allt för stora förluster. Nå – vi har fått kämpat med minimal personal, åtsidosatt årliga skötsel med utveckling och underhåll. För i maj 2021 – vet vi om vi lyckats –överleva och börja en ny säsong. Den 40 åriga utvecklingen sedan starten med fyndet av 5 vikingaskepp i foteviken.