Hitta oss på YouTube Besök oss på Tripadvisor Besök oss på Facebook Besök oss på Instagram
Svenska
English

Fotevikens Vikingamarknad

Vikingaveckan 24-30 juni 2019

Angående Corona-viruset: Än så länge hoppas vi på ett genomförande men redan nu vet vi att den blir begränsad då våra utlänska medverkande vikingar med stor sannolikhet inte kommer kunna medverka. Priser blir istället museets vanliga entréavgift.

Välkommen till Vikingaveckan och Fotevikens Vikingamarknad 2020!

Under vikingatiden fanns här en stor sommarmarknad på Foteviken vilken, enligt den Färöiska sagan var den största i Skandinavien. Vår nutida vikingamarknad drar även den många vikingar. Ni är alla hjärtligt välkomna till årets marknad! Tyvärr blir det inte som förr detta år.
I år blir det på grund av epidemin inga utökade marknadsaktiviteter eller någon "Viking Games Open" turnering.

Hantverksdagarna, 22 till 25 juni.

Normalt under hantverksdagarna kan man få ta del utav många spännande saker. Smide, brickbandsvävning, tygfärgning, vikingatida matlagning, träsnide m.m. är några av hantverken som kommer att demonstreras på plats. I år vet vi inte vilka hantverk som kommer vara igång. Troligen kommer bara svenskar att närvara i år.

Fotevikens Vikingamarknad, 26 juni - 28 juni

På grund av den pågående epidemin kommer vara mycket lite vikingar och mycket lite aktiviteter under marknaden i år.  Fotevikens Vikingamarknad startar traditionsenligt med förmarknad på torsdagen den 25 juni. Själva marknaden hålls under fredagen fram till och med söndagen.

Slaget vid Foteviken

Slaget vid Foteviken är ett inslag med gamla anor. Det är få platser för vikingareenactors där det har stått ett slag. Ett är givetvis Hastings 1066 där man vart femte år har en större träff. Ett annat stod faktiskt vid marknadsplatsen vid Foteviken den 4 juni 1134. Detta historiska faktum vill vi nu arbeta vidare med tillsammans med de lokala vikingakrigargrupperna som velat driva krigarträffen på Foteviken. Grundtanken är att under lördagen/söndagen ha uppvisningar som tidigare, men att göra arrangemangen så att de mer svarar mot det historiska slaget där Skånes kung Erik Emune besegrar sin farbror kung Niels och dennes son prins Magnus och där Magnus stupar med hela sin hird.

Det blir ingen uppvisning av slaget i år, men det kan vara en och annan vikingakrigare på plats som gör någon form av uppvisning eller visar sin utrustning. 

Viking Games Open

I år blir det inga tävlingar i Viking Games Open, även om en eller annan Viking kommer testa sig.

Fotevikens Museum startade med Viking Games Open i 2015 i anledning 20-års jubileum och vi kommer att fortsätta med den traditionen även i år, att ha en spännande tävling. Till skillnad från Viking Games som är en lagtävling så är Viking Games Open en individuell tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning med ett rejält pris till årets vinnare!
Må bästa man, kvinna och viking vinna!

Alla tävlingar är inställda.

Lördag:
13.00 Kast med stor fisk

13.30 Stångstötning

15.00 Bågskytte

Söndag:
11.00 Yxkastning

12.30 Hästen

15.30  prisutdelning

Entrépriser för besökare under Vikingamarknaden 26 - 28 juni:

Normala entrepriser på året marknad, upplev miljöerna och husen och en och anna viking. Stöd vår verksamhet.

Nu kan du köpa ett medlemskort som ger dig fritt inträde till museet året runt inklusive Vikingamarknaden! Det finns två sorters kort:
Individkortet är personligt och kan bara användas av kortinnehaver.
Familjekortet ger inträde för 2 vuxna och upp till 4 barn.

Pris:
Individkort 300 kr
Familjekort 500 kr

Fotevikens Vikingamarknad program 2020

Inget garanterat program i år, men ni är välkomna att besöka oss.

OBS! Ändringar i programmet kan förekomma.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Instagram
Föreningen SVEG
Friluftsmuseerna
Vellinge kommun
EXARC
Follow the Vikings
IMTAL
Destination Viking
Skånes Hantverksinstitut
Barnens Skåne
EU
Fotevikens Kulturcenter
Smokey BBQ & Pickles
Fotevikens Byalag
Höllvikens Catering