Tidigare aktiviteter vid Fotevikens Museum

Våren 2014

Sportlovskul på Fotevikens Museum

Nu är det dags att boka in sig på Sportlovskul på Fotevikens Museum 19-20/2

Dagen bjuder på roliga aktiviteter i en gemytlig miljö för barnfamiljer. Vi startar dagen med att ni får träffa en viking som kommer att guida er runt i den vikingatida staden. Därefter kommer ni att få träffa Christine på Skånes Hantverksinstitut där ni antingen får prova på att tova eller dekorera en tovad kula. På Vellinge Bygdegård kommer ni att få prova på olika historiska lekar.

Det finns enkel förtäring till försäljning i Bygdegården.

Välkomna till Sportlovskul på Fotevikens Museum!!!

Anmälan:
Ni kan anmäla er genom att skicka ett mail till museum@foteviken.se med rubriken Sportlovskul på Fotevikens Museum. Skriv vilken dag ni vill komma samt hur många ni är.
Observera att det finns begränsat antal platser. Sista anmälningsdag 14e februari.

Lämplig ålder: 7 -15 år.

Datum och tid: Den 19e och 20e februari, kl. 10-13

Pris: 60 kr/person

Det finns fika till försäljning, observera att vi ej tar kort.
Tänk på att den guidade turen är utomhus, ta därför på er varma kläder.


Valborg och öppet hus på Fotevikens Museum: 30/4

På Fotevikens Museum kommer vi att fira Valborg med Öppet Hus! Fotevikens Museum firar varje årstid med en festlig tillställning och Valborg kommer att bli den första för i år. Vi firar vårens ankomst och bjuder därför in er allihop att fira med oss. Kom till Vikingastaden och njut av att våren är här, prata med vikingar och titta runt i stadens hus. Varför inte ta tillfälle i akt att äta riktigt god Vikingamat som kommer att finnas till försäljning i Vikingastadens Bageri!

Vikingastaden kommer att ha Öppet Hus denna dag. Under sen eftermiddag kommer en valborgsbrasa att tändas vid Hola Stenar samtidigt som en dikt för att välkomna våren läses upp. Bålet tänds kl.16.00

Öppettider:
Museet:13.00 – 17.00
Museibutiken: 13.00 – 15.00

Fri entré
Internationella Vikingadagen firas på Fotevikens Museum: 8/5

På Fotevikens Museum firar vi självklart den internationella vikingadagen! I år kommer vi att ha en invigningsceremoni för de nya utställningarna Vikingalivet på Foteviken och Järn – från myrmalm till färdig kniv för att hylla denna dag. Invigningsceremonin startar kl.13 med samling vid runstenen efter entréhuset.

Ni har även chansen att se Ronnie Holmbergs tavlor som kommer att finnas på museet fram till och med den 15:e juni. Ronnie Holmberg kommer att ställa ut en serie med 12 tavlor som är starkt förankrade till den nordiska mytologin. Ni får bland annat se fängslande skildringar utav händelser i mytologin. När Tyr modigt offrar sin arm till Fenrisulven, när Tor kämpar med Midgårdsormen och Fimbulvintern är några av motiven som Ronnie Holmberg ställer ut.
Ronnie Holmberg kommer även att måla inför publik med start den 22a Maj som förväntas vara klar den 15e Juni. På torsdagar kommer ni att få se när han målar Slaget vid Foteviken.

Inträde: 10.00 – 16.00 
Öppettider: 10.00 – 17.00

Invigninsceremoni: 13.00
Ordinarie entrépris


Sommaren 2014


Slaget vid Foteviken: 4/6

Den 4e juni år 1134 stod slaget vid Foteviken och den skånska segern är något vi i vikingastaden vill fira!

Onsdagen den 4:e juni kl. 11.34 kommer vi att samlas vid runstenen som är rest som ett minne för 17 år sedan över slaget och de fallna kämparna.  Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna samt enligt tradition övergjuta stenen med mjöd kommer delar av Fotevikens Hird att ha en fightingshow som symboliskt återskapar slaget vid Foteviken – dock i mindre skala! Därefter kommer vi att gå i procession ner till den nya utställningen i Fotevikens Kulturrum, den nya informationsplatsen för att förstå Falsterbonästets kultur och natur. Denna lokal ligger i anslutning till Vellinge Bygdegård.

På plats kommer konstnären Ronnie Holmberg att måla slaget vid Foteviken.

Välkomna till Fotevikens Museum för att fira den skånska segern!

Inträde: 10.00 – 16.00 
Ceremonin startar: 11.34

Ordinarie entréprisHantverksdagarna på Fotevikens Museum: 24-26/6

Hantverksdagarna som äger rum samma vecka som vikingamarknaden har visat sig vara ett lyckat koncept. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigare än marknaden har startat använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare att utbyta erfarenheter och visa varandra tekniker. Eftersom hantverksaktiviteterna pågår i byn och på området för experimentell arkeologi kan besökarna se de olika teknikerna.

Inträde: 10.00 – 16.00 
Öppettider: 10.00 – 17.00

Ordinarie entréprisFotevikens Vikingamarknad: 27-29/6

Årets höjdpunkt är som vanligt vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Under dessa dagar kommer det vikingar och besökare från hela världen för att delta på marknaden. Ni som kommer till marknaden kan strosa runt i en vikingastad full av aktiviteter med mängder av marknadsstånd där det säljs allt ifrån vackra handgjorda smycken till vapen. Varför inte ta tillfälle i akt att mäta sin styrka med en viking genom att tävla i stångstötning, dragkamp eller kast med torsk?

En stor händelse på marknaden är fightinguppvisningen som är en återspegling av slaget vid Foteviken som ägde rum den 4e juni år 1134.

Öppettider:
27/6 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

28/6 kl. 10.00 – 19.00,
Inträde: 10.00 – 18.00 

29/6 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

Entrépriser Under Vikingamarknaden 27-29 Juni.
Vuxen: 120:-
Barn: 40:
Familj: 240:-

OBS! Vi tar inte kreditkort under marknaden!

Läs mer och se programmet: http://www.fotevikensmuseum.se/d/aktiviteter/vikingamarknaden


Torsdag den 21 augusti kl. 19 är det Picknick med

ALLSÅNG!

På fotevikens Museum

Allsångsledare är konstnären Ronnie Holmberg.
Ta med filt, picknick-korg och sångrösten så får vi en mysig kväll tillsammans.

Picknick-korg finns även att köpa på plats, innehåller kyckling, cider, bröd, ost, och sallad/frukt mm, pris för 2 pers 150 kr.


Craftland: Musikfestival på Fotevikens Museum: 23/8

Temat för årets EU-projekt Craftland är musik. På Fotevikens Museum arrangeras det en stor musikfestival där olika grupper spelar musik från medeltid till Jazz och Rock  på scen i vikingastaden.

Läs mer >>


Spelen kan börja!

Viking Games på Fotevikens Museum: 30 augusti

Vi befinner oss i slutet av 900-talet där Drottning Thyra regerar över landet på båda sidor Eyra­sundet (Öresund). I sin strävan att ena sitt folk låter hon ­ vikingarna mäta sina krafter mot varandra i broderlig kamp i fyra deltävlingar i Viking Games!
 Senast i deltävling två på Trelleborgen vann klan Foteviken. Deltävling tre går nu på Fotevikens Museum, missa inte detta unika familje­äventyr i vikingarnas tecken! Prova på lekarna, heja på dina favoritvikingar (klan Foteviken), njut av skådespelet och de historiska miljöerna. Vi har också en speciell ”prova på” avdelning för barn.

Fotevikens Museum står för andra året som värd för Viking Games. Det är en nervkittlande tävling mellan vikingalag från Fotevikens Museum, Trelleborgen i Trelleborg, Trelleborgen i Danmark och Fredrikssund. Tävlingarna är historiskt inspirerade och sätter styrka, precisionsförmåga och balans på prov. Med andra ord är det en tävling som framhäver viktiga egenskaper för en viking.

Läs mer på Viking Games hemsida!

Inträde: 10.00 – 16.00 
Öppettider: 10.00 – 17.00

Ordinarie entrépris


Hösten 2014

Skördefest på Fotevikens Museum 
27:e september

Nu tänder vi en brasa igen! Vid varje årstid firar vi i Vikingastaden ett evenemang med ett bål mot kvällen där Fotevikens Kung Björn läser en dikt för att välkomna årstiden. I år introducerar vi tillsammans med Handelsplats Höllviken och Toppen Gallerian en skördefest som vi hoppas ska bli en hösttradition inte bara på museet utan i hela Höllviken.

Aktiviteter:

Vikingar kommer att visa upp hantverk och ha försäljning i Vikingastaden som kommer att vara öppen för besökare.
Åk tåg till Foteviken! Gåsatåget kommer att köra en slinga mellan Foteviken och Toppen Gallerian.
Köp fika, mat, nylagade munkar mm.
The Ukulele Orchestra of Sweden spelar och lottar ut en ukulele mellan 13-14.
Barnen får rida på Islandshästar.
Historiska lekar för barn.
Bågskytte och yxkastning.
På hantverksområdet kommer det bland annat att finnas lergodsbränning, smyckestillverkning, läderarbete, nålbindning och tovning. Ni kan prova att brickbandsväva, tova ullbollar och slunga kompisarmband.

Vi vill ta tillfälle i akt att framhäva alla fantastiska lokala hantverkare som finns i närområdet. Därför kommer vi att ha en mindre marknad i anslutning till museets entré med bl.a. producenter av närproducerade ekologiska varor.

På plats kommer det finnas:

Arkeologen Anders Ödman identifierar era fynd. Om du har hittat något märkligt kan du ta med och visa. Mellan 11-17. 
Terdén Gardencenter besvarar frågor och ger råd om hur du vinterbonar din trädgård t.ex..
Ida´s Trädgård närodlar varor för våra lokala restauranger.
Woolpack- Fantastiska Isländska fårskinn och produkter i fårskinn.
Vismarlövs Bageri som säljer av sina produkter.
Uppvisning av Islandshästar.
Vellinge Kommun representerar lokalproducenter som ej själv kan närvara.
Naturkraft, Karin Övall. Örter och Kryddor.
Stickade plagg i ull.
Försäljning av fårfällar, lapptäcken m.m.
Veterantraktorer m.m.
Med reservation för ändringar i programmet.

Vid slutet på dagen kommer vi allihop att samlas utanför museets entré för att tända våra facklor. Därefter går vi igenom den vikingatida staden och upp mot Hola Stenar för att tända en stor brasa och lyssna på en dikt. 

Välkomna hit och fira skördefesten med oss!

Öppettider: 10.00 – 17.00

Fritt Inträde!

2014-10-23 kl: 10,30

FULLBOKAT!

Inga fler anmälningar mottages!

Spökvandring på Fotevikens Museum: 30/10

Spökvandringen på Fotevikens Museum har varit en succé sedan museet började arrangera den för tre år sen. Vi vet att mytologiska varelser har tagit sikte på vår vikingastad och att osaliga andar återigen kommer att hemsöka oss denna fasansfulla kväll, vågar ni komma hit? Till spökvandringen krävs förbokning.....

Läs mer>>


Vintern 2014


Eldfest: 13 december

Fotevikens Museum ordnar årligen en eldfest och nu är det äntligen dags igen! Klockan 12 slår museet upp portarna för besökare och vikingar som vill ta del av detta högtidliga evenemang.

Årets eldfest kommer att bjuda på en mysig stämning i vikingastaden med en mindre marknad där vikingar kommer att ha försäljning. En höjdpunkt under dagen är fackeltåget som startar vid bygdegården kl. 14.30. De som deltar i fackeltåget kommer att vandra med sina facklor genom vikingastaden och upp till Hola Stenar där ett rejält julbål kommer att tändas och Fotevikens Kung Björn kommer att hålla ett tal. 

Ni är välkomna att fira eldfesten med oss på Fotevikens Museum!

Öppettider: 12.00 – 16.00
Fackeltåget startar 14.30
Bålet tänds 15.00

Fri entré