Program 2020

OBS! På grund av coronavirus-epidemin har programmet under säsongen ändrats. 

30 april

INSTÄLLT! - Barnvänlig Valborg på Fotevikens Museum!

Vi vill fira vårens ankomst och bjuder därför in er allihop att fira Valborg med oss. Kom till Vikingastaden och njut av att våren förhoppningsvis är här, prata med vikingar, vandra runt och titta in i stadens hus.

Klockan 16 tänder vi ett barn & familjevänligt Valborgsbål vid Hola Stenar, samtidigt läser vi upp ett kväde för att välkomna våren.

Program

11.00 och 14.00. Guidningar.

15.30. Samling framför runstenen.

16.00. Avmarsch för att tända bål (om vind tillåter) annars korgbål.

Öppettider: 10-17

Ordinarie entréavgift fram till kl.15, därefter fri entré.

8 maj

Sker nu digitalt - Internationella Vikingadagen!

Internationella vikingadagen är självklart något som skall firas på Fotevikens Museum. Invigningstal vid runstenen kl 11.

Denna dagen runt om i världen, på Vikingamuseer, i vikingagrupper, bland unga och gamla läser man på samma klockslag en känd vikingasaga på engelska eller på sitt modersmål. Hos oss läses sagan kl. 12.30 i Tinghöll. Detta är en uppskattad tradition av såväl unga som gamla.

Program

11.00. Tal vid runstenen därefter guidning.

12.30. Saga i Tinghöll.

14.00. Guidning.

Öppettider: 10 – 17.
Inträde: 10 – 16.

Ordinarie entrépris

6 juni

Nationaldagen - museet öppnar för säsongen

På Nationaldagen kommer Fotevikens Museum att ha öppet som friluftsmuseum utan direkta  aktiviteter och troligen med få eller inga vikingar !

Butiken max 8 personer. Området delas in i zoner med max 50 personer i varje Zone. Programmet nedan får vi se vad vi eventuellt fortfarande kan genomföra i dessa tider.

Program

11.34. Hyllningstal vid runstenen. max 50 personer

12.30. Saga i Tinghöll. max 50 personer per gång

14.00. Guidning.  - grupp om max 50 personer i en grupp. INSTÄLLT!!!

15.30. Samling framför runstenen max 50 personer i samlingen

16.00. EV Avmarsch för att tända bål (om vind tillåter) annars korgbål. max 50 personer i gruppen,

Öppettider: 10 – 17.

Ordinarie entré avgift fram till kl.15 därefter fri entré.

22-25 juni

Vikingaveckan med förmarknad

Aktiviteter för alla åldrar, möt vikingar från hela världen som delar med sig av sina hantverk och försäljning av vikingatida varor. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigt för marknaden använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare. Här utbyter de erfarenheter och visar varandra olika hantverkstekniker.

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

26 - 28 juni

Fotevikens Vikingamarknad

Årets höjdpunkt har alltid varit Vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Normalt kommer under dessa dagar kommer det hundratals vikingar från hela världen för att delta. Nu i coronatider kommer ingen från utlandet och någon få kanske från Skåneland.  Som besökare på marknaden kan ni strosa runt i vikingastaden med omnejd, men i år  är det  inte fullt av aktiviteter med mängder av marknadsstånd. Viss försäljning kan ske av allt ifrån vackra handgjorda smycken till vikingatida svärd.  Open Games är inställt men lekarna finns och  man kan prova dessa själv 

I år blir det ingen - Slaget vid Foteviken. En del lokala tillresta vikingakrigare kommer kanske och visar upp sina färdigheter. Slaget vid Foteviken ägde rum den 4;e juni år 1134.

Viking Games Open 2020 - är inställt

Enligt tradition har vi en spännande tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! VIKING GAMES OPEN 2020. Tävlingsdeltagare kommer att ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning till årets vinnare!

Öppettider

Fredag 26/6
Öppettider: kl 10–17
Inträde 10–16

Lördag 27/6
Öppettider: kl 10–17
Inträde 10–16

Söndag 28/6
Öppettider: kl 10–17
Inträde 10–16

Ordinarie entrépris

13-19 juli

Barnens Vecka på Fotevikens Museum

Här i vikingastad gör du en tidsresa och kan möta vikingar.

 I år med coron blir det inte full så mycket aktiviteter som vanlig. Men det blir allt från spännande vikingasagor till historiska lekar. Tävlingar och olika hantverk som du kan se och lära dig av. Barnen kan gå med i Harald Blåtands Vikingaklubb. Där får du prova på lekar och träningsaktiviteter för att bli en bra viking. Detta innebär bland annat bågskytte. Sen får du besöka hantverkarnas alla hus. Se huset där smeden smider sina pilspetsar,  Köpmansgården med där handelsfolk och träsnidarna bor. Övinds gårn där man hanterar jakt och fiske. Garvar skinn och drejar. Se lagmans boning där byns mynt slås. 

I butiken hämtar du ditt Harald Blåtand aktivitetshäfte. När du klarat uppgifterna har du utvecklats från träl till Viking.
 

Aktiviteter: 11 -15

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

3-9 augusti

Familjeveckan på Fotevikens Museum

Denna vecka blir det aktiviteter hela dagen för hela familjen. Byn är öppen - alla husen kan man besöka, se hur de levde, roade sig och verkade på sina gårdar en helt vanlig dag då Harald Blåtands släkt härskade. 

Kom hela familjen och tävla i några av de historiska lekarna! Family Games Open kommer vi att sprida ut på bland annat på lekytan och torgen för att vi inte skall bli för många, men givetvis kan ni tävla famljevis i de historiska vikingalekarna. Tyvärr kan vi inte garantera möjligheten till att medverka i tävlingarna. Detta pga att vi kan bli för många och inte kan säkerhetsställa att vi håller avstånd. Vi hoppas ni har förståelse för detta och hjälper till att hålla avstånd, minst två svärdslängder. Vill ni delta i Family Games Open får ni mer information av personalen i entrén. 

Det blir även en spännande vikingasaga i Tinghöll under dagen. 

Aktiviteter kl. 11.00 - 16.00

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

23 augusti

Arkeologidagen på Fotevikens Museum

Tyvärr är arkeologidagens progam inställt pga Corona

inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

5-6 september

HAY MARKET i Höllviken och Vikingatida Skördefest på Museet

Fotevikens byalag håller i aktiviteterna för alla åldrar. Hantverks- och kulturarvsträff med vikingatida inriktning. Försäljning av hantverksprodukter, årets skörd, mat och vikingatida lekar hela helgen som avslutning på årets säsong.

Barn & familjeaktiviteter

Förutom hantverk och försäljning blir det en stor mängd aktiviteter där hela familjen kan vara med. Spännande aktiviteter som t.ex. bågskytte för alla, lekar för barnen (även vuxna barn).

 Fri entré.

24 Oktober

Spökvandring på Fotevikens Museum

Arrangeras i år av Fotevikens Byalag. Anmälan: event@fotevikensbyalag.se
Info på: www.fotevikensbyalag.se