Aktivitetsprogram 2018

Se öppettider för 2018

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

--:--

Våren 2018

--:--

21 februari

Hantverk med Skånes Hantverks Institut

i samverkan med  Fotevikens Museum.
Välkommen att vara med och prova olika slags historiska hantverk tillsammans med oss.
Obs, föranmälan krävs.

Kontaktperson Christine palmblad 
Tel. 0703-432 651
E-post:
cpalmblad48@hotmail.com
Öppet: 10.00-14.00

Tillbaka till innehåll.

--:--

30 april

Valborg och öppet hus på Fotevikens Museum

Kom och fira Valborg med Öppet Hus på Fotevikens Museum! Vi firar varje årstid med en festlig tillställning där Valborg blir årets första. Vi vill fira vårens ankomst och bjuder därför in er allihop att fira med oss. Kom till Vikingastaden och njut av att våren förhoppningsvis är här, prata med vikingar, vandra runt och titta in i stadens hus. 

Klockan 16 tänder vi ett barn & familjevänligt Valborgsbål vid Hola Stenar samtidigt läser vi upp ett kväde för att välkomna våren.

Öppettider:

Museet: 13.00 – 17.00

Museibutiken: 13.00 – 16.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.

--:--

8 maj

Internationella Vikingadagen

Internationella vikingadagen är självklart något som skall firas på Fotevikens Museum!

Kl 12.30 är det samling vid runstenen strax utanför porten till vikingastaden. Där kommer tal och invigning att hållas inför besökare och skolklasser. Sedan blir det samling kl 14 i Tinghöll. Av tradition läses en av de gamla vikingasagorna vid denna tid runt om i Europa. Runt om i världen på Vikingamuseer, i vikingagrupper, bland unga och gamla läser man på samma klockslag en känd vikingasaga på engelska eller kanske på sitt eget modersmål. 

Läs årets saga här.

Inträde: 10-16

Tal vid Runsten: 12.30
Saga i Tinghöll: 14.00

Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.

--:--

Sommaren 2018

--:--

6 juni

Nationaldagen med Slaget vid Foteviken

Fira Svenska flaggans dag med vikingar på Fotevikens Museum.
På Nationaldagen kommer Fotevikens Vikingastad att ha öppet med aktiviteter för hela familjen! Historiska lekar är aktiviteter som är roliga för såväl stora som små, dessa utmanar balans, precisionsförmåga och styrka. För familjer med årskort är det ett ypperligt tillfälle för barnen som är med i vikingaklubben Blåtand att lära sig mer på sin resa till att bli vikingahövding.
Missa inte att fira Nationaldagen på Fotevikens Museum!
Tid: 10.00-16.00
Ordinarie entréavgift
Fotevikens Museums sommarbål

Varje årstid firas med ett bål och ett kväde på Fotevikens Museum. Vi samlas vid Hola Stenar för att tända sommarbålet och hälsa sommaren välkommen.

Tid: 15.00

Slaget vid Foteviken år 1134

Vår skånske kung, Erik Emune, försvarade Skåne i slaget vid Foteviken år 1134. Angriparna var Eriks farbror kung Niels och dennes son prins Magnus. De hade seglat över Eyrasundet med sin stora flotta och landat strax söder om Foteviken. Tungt beväpnade krigare vadade i land där de möttes av Erik och hans hird. Med hjälp av ärkebiskop Ascer av Lund med hird och ca 400 inhyrda tyska ryttare drevs fienden på flykt.

Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!
Kl. 11.34 samlas vi vid runstenen som restes för 20 år sedan som ett minne över slaget. Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna, övergjuter vi stenen med mjöd enligt gammal tradition.
Med start kl.12.00 kommer Slaget om Foteviken att berättas i Fotevikens långhus - Tinghöll.
Kl 13.00 är det aktiviteter för alla barn att medverka i "krigarskolan". Här får man lära sig att hanskas med svärd, kasta ett spjut, bilda sköldmur och prova ringbrynja och hjälm.
Inträde: 10.00 – 16.00 
Ceremonin startar: 11.34
Saga i Tinghöll: 12.00
Krigarskola: 14.00
Bålet tänds kl.15.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.

--:--

25-28 juni

Hantverksdagarna på Fotevikens Museum

Hantverksdagarna som äger rum samma vecka som Vikingamarknaden har visat sig vara ett lyckat koncept. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigt använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare att utbyta erfarenheter och visa varandra olika tekniker.

Inträde: 10.00 – 16.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.

--:--

29 juni-1 juli 

Fotevikens Vikingamarknad

Årets höjdpunkt är som vanligt Vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Under dessa dagar kommer det ca 500 vikingar från hela världen för att delta på marknaden. Som besökare på marknaden kan ni strosa runt i vikingastaden med omnejd, här är det fullt av aktiviteter med mängder av marknadsstånd. Här säljs allt ifrån vackra handgjorda smycken till vikingatida svärd. Varför inte ta tillfället i akt att mäta din styrka med vikingarna genom att tävla i stångstötning, dragkamp, vikingaruset eller kast med stor torsk?

En av höjdpunkterna på marknaden är Slaget vid Foteviken som vi återskapar ett antal gånger under lördagen och söndagen med hjälp av tillresta vikingakrigare. Slaget vid Foteviken ägde rum den 4e juni år 1134.

Vi kommer även att ha en spännande tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! VIKING GAMES OPEN 2018. Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning till årets vinnare!

Må bästa Man, Kvinna, Viking vinna!

Öppettider:

29/6 kl 10–17
Inträde 10–16
30/6 kl 10–19
Inträde 10–18
1/7 kl 10–17
Inträde 10–16
Entrépriser 29/6 -1/7

Vuxen: 150:-
Barn: 50:-
Familj: 300:-

--:--

16-22 juli

Barnens Vecka på Fotevikens Museum

Vikingatiden var både spännande och farlig. För att överleva fick man redan som barn träna upp sin styrka, smidighet, balans, mod och klokhet så att de kunde ta rätt beslut. Allt detta behövdes för att man skulle bli en framgångsrik viking. Som tonåring var man redan vuxen. Det var på den tiden då Harald Blåtands släkt härskade över Danerna och Skåningarna.

Här i Fotevikens stad gör du en tidsresa och kan möte hantverkare, krigare, handelsfolk kloka män, duktiga kvinnfolk och sagoberättande skalder.

Denna veckan kan du som är barn visa dina färdigheter för dina föräldrar och kompisar genom att gå med i Harald Blåtands Vikingaklubb. Du får prova på lekar och träningsaktiviteter för att bli en bra viking. Detta innebär bland annat bågskytte och krigarskolan där du får lära dig hantera svärdet och göra sköldmur. Sen får du besöka hantverkarna i sina hus. Smeden som kanske smider pilspetsar, träsnidaren, pärlmakaren, skinn- och textilhantverkare, se silversmeden Olof Gjutare slå mynt i sin verkstad, lyssna på munkens visdom och möta skalden med sin slipade tunga.

I butiken hämtar du ditt Harald Blåtands aktivitetshäfte. När du klarat uppgifterna har du utvecklats från träl till Viking.

Denna vecka istället för att få läder-märke för din prestation får du en gratis glass i butiken. 

Aktiviteter: 11 -15 

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

--:--

6 - 12 augusti

Familjeveckan på Fotevikens Museum

Möt stadens befolkning, se hur de levde, roade sig och verkade på sina gårdar en helt vanlig dag på vikingatiden då Harald Blåtands släkt härskade.

Du möter hantverkarna i full aktion. Du möter bland andra bärnstenssnidaren i hantverksboden på Lagmansgården, träsnidare på Köpmansgården, ser läderarbetet på Garvaregården, möter silversmeden och myntslagaren Olov Gjutare på Lagmansgården, lyssnar på skalden i Tinghöll och möter munken i Tullboden som sätter syndare i stocken när de blivit fällda på tinget. Textil på Vävaregården. Programmet kan bli justerat pga. rådande eldningsförbud.

Hela dagen är full av aktiviteter, se hur den olydige blir satt i stocken, hur vinnaren i krafttävlingen blir korad. Barnen i familjen får lära sig att hantera svärd och sköld att bli en del av hirden på Foteviken och skydda vakten när stadens silver skall hämtas hos myntslagaren och föras till säker plats i tornet.

Family games open

Familjerna utmanar vikingarna i det historiska lekarna.
Varje halvtimme startar en ny tävling där första, andra och tredje vinnaren utses.
Sammanlagda bästa poäng under dagen, ger dagens vinnare av family games. Dagen avslutas med dragkamp mellan familjerna och vikingarna. Efter dragkampen utses dagens vinnare och priserna delas ut.

Dagens tävlingar sker på Lekytan vid Runstenen.

10.30 Hönan
11.00 Hästen
11.30 Spjutkastning
12.00 Dra käpp, vinnaren möter nästa motståndare.
13.00 Stockstötning
13.30 Tuppen
14.00 Dra skinn
14.30 Sparke blaistre, vinnaren möter nästa motståndare.
15.00 Gå till Island
15.30 Rövkrok, vinnaren möter nästa motståndare. 
16.00 Dragkamp

Öppettider: 10-16 (museét håller öppet för befintliga besökare till 17.00)

Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.

--:--

26 augusti

Arkeologidagen på Fotevikens Museum

På Arkeologins Dag blir det spännande på Fotevikens Museum med inspiration och djupdykningar för både stora och små. Vi bjuder även på en guidad tur runt i vikingastaden. 

Öppettider: 10.00-16.00

Ordinarie entrépris till museet

Tillbaka till innehåll.

--:--

Hösten 2018

--:--

8-9 september

Vikingaliv med historiskt hantverk och Kulturarvsdagar på Fotevikens Museum!

Vår Skördefest byter namn och inriktning till en hantverks- och kulturarvsträff med vikingatida inriktning, försäljning av hantverksprodukter, kurser, mat, vikingatida lekar, fackeltåg och ett höstbål som avslutning på säsongen.

Ett aktivitetsprogram där temat är hantverk kommer se till att det sjuder av liv och aktiviteter båda dagarna, här blir det kurser som alla kan delta i. Vi kallar in hantverkare från norr och söder att medverka. På plats finns de duktiga hantverk som medverkar i museet förmedlingsverksamhet. De blir kursledare tillsamman med fler externa kontrakterade kursledare. Detta gör vi i samarbete med Medborgarskolan och Skånes Hantverksinstitut.

Givetvis kan du även på plats köpa dessa egenproducerade historiska produkter som dessa skickliga hantverkare producerat.

Barn & familjeaktiviteter

Förutom hantverk blir det en stor mängd aktiviteter där hela familjen kan vara med. Spännande aktiviteter som t.ex. bågskytte för alla, lekar för barnen (även vuxna barn), fackeltåg, bål med kväde.

Boka in lördag och söndag! Vikingastaden är öppen för dig, var med och firar in hösten!

Detaljerat aktivitetsprogram kommer senare.

Öppettider: 10.00-16.00
Ordinarie entrépris till museet

Tillbaka till innehåll.

--:--

1 november   FULLBOKAT

Spökvandring på Fotevikens Museum

Spökvandringen på Fotevikens Museum har varit en succé sedan museet började arrangera den för sju år sedan. Vi vet att mytologiska varelser har tagit sikte på vår vikingastad och att osaliga andar återigen kommer att hemsöka oss denna fasansfulla kväll, vågar ni komma hit?

Årets spökvandring äger rum den 1:a november kl 18.00-20.00. Precis som tidigare kommer ni skickas ut i grupper med ledsagare som tryggt ska föra er genom staden. Samlingsplatsen är i Fotevikens Museums entrébyggnad.

Om ni vill vara säkra på att få en biljett så boka i god tid! Notera även att spökvandringen inte är lämplig för mindre barn.

Bokning:
Skicka ett mail till museum@foteviken.se med rubriken ”Anmälan till spökvandring”.

Biljettpris:
Vuxna: 100:-
Barn: 60:-

OBS! Kontant betalning.

Samlingsplats: Fotevikens Museums entrébyggnad

Turen tar ca 30 minuter.

Tillbaka till innehåll.

--:--


Tillbakablick program 2014

Tillbakablick program 2015

Tillbakablick program 2016

Tillbakablick program 2017

MedborgarskolanFotevikens Museums kulturevenemang är i samarbete med Medborgarskolan.