Aktivitetsprogram 2016


Våren 2016


23-24 Februari
”Hantverk & smyckesnideri” på Fotevikens Museum

Fotevikens Museum skall i år göra smycken på traditionellt vikingavis! Var med och ta del i alla steg i produktionen, från att leta upp material till att forma smycken. Vi kommer att jobba med sten, trä, ben, bärnsten och läder. Vi tar fram riktiga mönster från vikingatiden och ger dig den kunskapen du behöver för att skapa något riktigt vackert!

Under dagarna kan ni delta i historiska lekar, prova på olika vikingatida hantverk eller gå på upptäcktsfärd i den vikingatida staden. En gång om dagen kan ni följa med en av stadens vikingar på en guidad tur som avslutas med en mytologisk saga i vår gilleshall, Tinghöll. Guidningen börjar vid runstenen strax invid museets entré.

Museets café kommer att vara öppet för alla som vill ta en fikapaus mellan de olika aktiviteterna. 

Datum: 23 - 24 Februari

Öppet: 10.00-14.00
Guidning: 13.00
Entré:
Familj: 150:-
Vuxen: 50:-
Barn: 30:-

Tillbaka till innehåll.


30 april
Valborg och öppet hus på Fotevikens Museum

I år kommer vi att fira Valborg med Öppet Hus på Fotevikens Museum! Vi firar varje årstid med en festlig tillställning där Valborg blir årets första. Vi vill fira vårens ankomst och bjuder därför in er allihop att fira med oss. Kom till Vikingastaden och njut av att våren förhoppningsvis är här, prata med vikingar, vandra runt och titta in i stadens hus. Varför inte ta tillfälle i akt att äta riktigt god vikingamat som kommer att finnas till försäljning i Vikingastadens Bageri!

Klockan 16 tänder vi ett barnfamiljsvänligt valborgsbål vid Hola Stenar samtidigt läser vi upp en dikt för att välkomna våren.

Öppettider:

Museet:13.00 – 17.00
Museibutiken: 13.00 – 16.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.


8 maj
Internationella Vikingadagen

För några år sedan utropade den internationella organisationen Destination Viking Association den 8 maj som den internationella vikingadagen. På Fotevikens Museum firar vi naturligtvis denna dag!

Under dagen kommer det vara extra aktivi­teter dagen till ära. Bortom tornet blir det fullt av ”prova på” aktivitet med historiska lekar och bågskytte. Kl.12.30 samlas vi allihop vid runstenen där det blir ett tal. Därefter blir det sagoläsning ur fornnordiska mytologin i Tinghöll. 

Inträde: 10-16
Tal vid Runsten: 12.30
Saga i Tinghöll: 13.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


Sommaren 20166 juni
Nationaldagen med Slaget vid Foteviken

Fira Svenska flaggans dag med vikingar på Fotevikens Museum.
På Nationaldagen kommer Fotevikens Vikingastad att ha öppet med aktiviteter för hela familjen! Historiska lekar är aktiviteter som är roliga för såväl stora som små, dessa utmanar balans, precisionsförmåga och styrka.
Under dagen kommer vikingar att besöka vikingastaden och somliga av dessa kommer att ha sina hantverksprodukter med sig till försäljning.
Missa inte att fira Nationaldagen på Fotevikens Museum!
Tid: 10.00-16.00
Ordinarie entréavgift
Fotevikens Museums sommarbål

Varje årstid firas med ett fackeltåg, bål och diktläsning på Fotevikens Museum. Utanför museibutiken samlas vi för att i ett högtidligt fackeltåg vandra genom vikingastaden och upp till Hola Stenar för att tända sommarbålet och hälsa sommaren välkommen.

Tid: 16-17
Fri entré

Slaget vid Foteviken år 1134

Vår skånske kung, Erik Emune, försvarade Skåne i slaget vid Foteviken år 1134. Angriparna var Eriks farbror kung Niels och dennes son prins Magnus. De hade seglat över Eyrasundet med sin stora flotta och landat strax söder om Foteviken. Tungt beväpnade krigare vadade i land där de möttes av Erik och hans hird. Med hjälp av ärkebiskop Ascer av Lund med hird och ca 400 inhyrda tyska ryttare drevs fienden på flykt.

Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!
Kl. 11.34 samlas vi vid runstenen som restes för 18 år sedan som ett minne över slaget. Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna, övergjuter vi stenen med mjöd enligt gammal tradition. Några vikingakrigare kommer att utföra en fightingshow som symboliskt återskapar Slaget vid Foteviken – dock i betydligt mindre skala! Vid varje heltimme, med start kl.12.00, kommer Slaget om Foteviken att berättas i Fotevikens långhus Tinghöll. När ni har fått höra den spännande berättelsen om Slaget vid Foteviken följer ni med krigarna ut från Tinghöll för att sedan få se slaget återigen.
Inträde: 10.00 – 16.00
Historien om slaget och fighting: varje heltimme med start kl.12.00 
Ceremonin startar: 11.34
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


28-30 Juni 
Hantverksdagarna på Fotevikens Museum

Hantverksdagarna som äger rum samma vecka som vikingamarknaden har visat sig vara ett lyckat koncept. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigt använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare att utbyta erfarenheter och visa varandra tekniker.

Hantverksdagarna pågår mestadels på ”Historiska hantverk” ytan som ligger utanför den rekonstruerade stadens vallar. Här blir det ett antal hantverksstationer med olika historiska hantverk som till exempel matlagning, smide och textil.

Inträde: 10.00 – 16.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


1-3 Juli 
Fotevikens Vikingamarknad

Årets höjdpunkt är som vanligt vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Under dessa dagar kommer det ca 500 vikingar från hela världen för att delta på marknaden. Som besökare på marknaden kan ni strosa runt i vikingastaden med omnejd, här är det fullt av aktiviteter med mängder av marknadsstånd. Här säljs allt ifrån vackra handgjorda smycken till vikingatida svärd. Varför inte ta tillfället i akt att mäta din styrka med vikingarna genom att tävla i stångstötning, dragkamp, vikingaruset eller kast med stor torsk?

En av höjdpunkterna på marknaden är slaget vid foteviken som vi återskapar ett antal gånger under lördagen och söndagen med hjälp av tillresta vikingakrigare. Slaget vid Foteviken ägde rum den 4e juni år 1134.

Fotevikens Museum firar 20-års jubileum och därför kommer vi att ha en spännande tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning till årets vinnare!
Må bästa Man, Kvinna,Viking vinna!!!

Öppettider:
1/7 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

2/7 kl. 10.00 – 19.00,
Inträde: 10.00 – 18.00 

3/7 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

Entrépriser 1-3 Juli.

Vuxen: 140 :-
Barn: 50 :-
Familj: 280 :-

25-31 Juli
Barnens Vecka på Fotevikens Museum

Årets nyhet på Fotevikens Museum är barnens vecka. Denna vecka kommer det att vimla av aktiviteter för barn och familjer. Det blir historiska lekar, bågskytte och olika hantverk som man kan prova på. 

Aktiviteter: 11-15
Öppettider: 10-16

Ordinarie entrépris

Veckans program

Aktiviteterna sker mellan kl. 11-15

Måndag 25 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Sagoberättning varvat med mungiga

Tisdag 26 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Sagoberättning varvat med mungiga

Onsdag 27 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Träarbete
 • Smide

Torsdag 28 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Sagoberättning varvat med mungiga
 • Smide

Fredag 29 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Smide

Lördag 30 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Träffa krigare

Söndag 31 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Träffa krigare

Med reservationer för förändringar av programmet

Tillbaka till innehåll.


28 augusti
Sägner, myter & legender på Fotevikens Museum

I anledningen Arkeologiens Dag presenterar Fotevikens Museum Sägner, myter & legender!

Nu när mörkret börjar krypa närmare och närmare så vill Fotevikens Museum påbörja en ny tradition. Kom till Fotevikens Museum och uppleva den mytologiska världen vikingarna levde i. Vår egen sagoberättare kommer att berätta om de olika farorna i Midgards mörker och vilka åtgärdar man kan ta för att skydda sig mot dom. 

I vikingarnas värld vandrade gudarna på jorden och ändrade ödet för alla de stötte på, på gott och ont. Få en inblick i gudarnas värld och relation med varandra.

Ni får också använda traditionellt hantverk för att skapa skydd mot troll och andra skrymt! Har ni ett trollkors så kan ni färdas tryggt genom trollskogen. 

Öppettider: 10-16
Föreläsning: 11.00 i museets entrébutik
Guidning: 13.00, samling framför runstenen
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


Hösten 2016


24 september
Skördefest på Fotevikens Museum: 

Förra årets Skördefest var en enorm succé!  Med över 40 utställare, mängder med aktiviteter, god mat och trevlig musik i natursköna omgivningar blev dagen mycket trevlig och lyckad. I år skall vi självklart upprepa succén från förra året.

Under dagen kan ni göra mer än att strosa runt bland marknadsstånd. Vi har lekar med skörd som tema, prova att dyka efter äpplen, kasta hästsko och hoppa säck. Har du någonsin velat skjuta med en båge? I så fall ta chansen nu att prova på bågskytte under skördefesten!

Mot slutet av dagen har vikingarna sitt traditionella fackeltåg som alla besökare får gå med i. Fackeltåget startar vid Höllvikens Bygdegården och går genom vikingastaden upp mot Hola Stenar där ett bål tänds och det läses en dikt.

Programmet blir uppdatert när Skördefesten närmar sig.

Mot slutet av dagen har vikingarna sitt traditionella fackeltåg som alla besökare får gå med i. Fackeltåget startar vid Bygdegården och går genom vikingastaden upp mot Hola Stenar där ett bål tänds.

Öppettider: 10-17
Aktiviteterna pågår till 16.30
Fackeltåget:17.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.


1-2 November
”Hantverk & smyckesnideri” på Fotevikens Museum

Fotevikens Museum skall i år göra smycken på traditionellt vikingavis! Var med och ta del i alla steg i produktionen, från att leta upp material till att forma smycken. Vi kommer att jobba med sten, trä, ben, bärnsten och läder. Vi tar fram riktiga mönster från vikingatiden och ger dig den kunskapen du behöver för att skapa något riktigt vackert!

Under dagarna kan ni delta i historiska lekar, prova på olika vikingatida hantverk eller gå på upptäcktsfärd i den vikingatida staden. En gång om dagen kan ni följa med en av stadens vikingar på en guidad tur som avslutas med en mytologisk saga i vår gilleshall, Tinghöll. Guidningen börjar vid runstenen strax invid museets entré.

Museets café kommer att vara öppet för alla som vill ta en fikapaus mellan de olika aktiviteterna.

Datum: 1-2 November

Öppet: 10-14
Guidning: 13.00

Entré:
Familj: 150:-
Vuxen: 50:-
Barn: 30:-

Tillbaka till innehåll.


FULLBOKAT!

3 November
Spökvandring på Fotevikens Museum

Spökvandringen på Fotevikens Museum har varit en succé sedan museet började arrangera den för fem år sedan. Nu börjar det äntligen dra ihop sig igen till ännu en skrämmande tur på museet! Vi vet att mytologiska varelser har tagit sikte på vår vikingastad och att osaliga andar återigen kommer att hemsöka oss denna fasansfulla kväll, vågar ni komma hit?

Årets spökvandring äger rum den 3e November kl 18-20. Precis som tidigare kommer ni skickas ut i grupper med ledsagare som tryggt ska föra er genom staden. När ni bokar er biljett får ni en ankomsttid för betalning av biljett samt starttiden för själva vandringen. Samlingsplatsen är i Fotevikens Museums entrebyggnad där det även kommer att finnas enkel förtäring till försäljning.

Om ni vill vara säkra på att få en biljett så boka i god tid! Notera även att spökvandringen inte är lämplig för mindre barn.

Bokning:
Skicka ett mail till museum@foteviken.se med rubriken ”anmälan till spökvandring”.

Biljettpris:
Vuxna 60 kr
Barn 50 kr

Samlingsplats: Fotevikens Museums Entrebyggnad

Turen tar ca 30 minuter och efter vandringen finns det enkel förtäring till försäljning i Museets entrébutik.

Tillbaka till innehåll.


Vintern 2016


Snart är det jul igen...

Fotevikens museum Vikingacamp

I Höllviken mittemot Vespa. Vikingakampen erbjuder spännande aktiviteter med hantverk och försäljning, vikingalekar, pinnbrödsgrillning med mera.

Handelsplats Höllviken första advent i Höllviken innefattar Lions traditionsenliga julmarknad vid biblioteket mitt i byn som utgör navet och vi i centrumföreningen bygger på med utställare kring Falsterbovägen. På Toppen är det aktivteter,  Fotevikens museums vikingar  finns mitt imot Vespa.  Milleniumcenter och Polisvägen är fylld med aktiviteter. Dubbeldäckaren tar er upp och ner på hela Falsterbovägen med täta stopp. Här kommer att finnas marknadstält, korvgrillning, fiskdamm, julmusik, julgran och från scenen bjuds på stämningsfylld körsång. 

Söndag 27 november 2016, preliminärt program:

Varmt välkommen till en stämningsfull julmarknad  i Höllviken, som kommer att sjuda av aktiviteter och härlig julstämning! I marknadsstånd blir det försäljning av julgodis, julklappar, glögg, pepparkakor m m. Kom och upplev hela Höllvikens centrum!

Program vid Bibliotekstorget kl 12.00-17.00

12.00 Julmarknaden öppnar och Lions president hälsar alla välkomna.
13.00 Luciatåg med Kämpingegymnasterna.
14.30 Dans kring granen med tomte och godispåse.
15.00 Barnkören Singkids från Vellinge kulturskola underhåller.
15.30 Dans kring granen med tomte och godispåse.
15.30 Fackeltåget startar från Höllvikens brandstation, går in på Polisvägen och avslutas vid Bibliotekstorget, där ett kväde framförs. Alla är välkomna att delta i fackeltåget!
16.00 Tal till julen av Carina Wutzler som därefter presenterar vår hemliga gäst...
17.00 Julmarknaden avslutas.

 


Tillbaka till innehåll.

Tillbakablick program 2014

Tillbakablick program 2015

Fotevikens Museums kulturevenemang är i samarbete med Medborgarskolan.