Aktivitetsprogram för 2015

Förutom att vi firar 20-års jubileum har vi utlyst 2015 till barnens år på Fotevikens Museum.

2015

17-19 februari
21-22 mars
30 april
8 maj
8 maj
4 juni
6 juni
22 juni
23-25 juni
26-28 juni
20-26 juli
30 augusti
26 september
17-18 oktober

26-28 oktober
29 oktober
29 november

Innehåll:

”Kul i Tre” på Fotevikens Museum
Våröppet på Fotevikens museum
Valborg och öppet hus på Fotevikens Museum
Internationella Vikingadagen
Vikingagille på Höllvikens Bygdegård
Slaget vid Foteviken
Svenska flaggans dag med bål, utställning, vikingagille
Barnens dag
Hantverksdagarna på Fotevikens Museum
Fotevikens Vikingamarknad
Barnens Vecka på Fotevikens Museum
Arkeologidagen på Fotevikens Museum
Skördefest på Fotevikens Museum
Goda Livet på Landets Mässa och Öppet Hus på
Fotevikens Museum

”Kul i Tre” på Fotevikens Museum
Spökvandring på Fotevikens Museum
Skyltsöndag i Höllviken med Fotevikens Museum

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.


Våren 2015


17-19 februari
”Kul i Tre” på Fotevikens Museum

I år har vi sportlovsaktiviteter för hela familjen på Fotevikens Museum. Under dagarna tre kan ni delta i historiska lekar, prova på olika vikingatida hantverk eller gå på upptäcktsfärd i den vikingatida staden. En gång om dagen kan ni följa med en av stadens vikingar på en guidad tur som avslutas med en mytologisk saga i vår gilleshall, Tinghöll. Guidningen börjar vid runstenen strax invid museets entré.

Museets café kommer att vara öppet för alla som vill ta en fikapaus mellan de olika aktiviteterna. 

Datum: 17 - 19 Februari

Öppet: 10-14
Guidning: 13.00

Entré:
Familj: 150:-
Vuxen: 50:-
Barn: 30:-

Tillbaka till innehåll.


Mars 21-22
Våröppet på Fotevikens Museum

I år kommer Fotevikens Museum ingå som besöksmål i Det Goda Livet på Landets Vårrunda. Ni kan för första gången komma till Vikingastaden och träffa vikingar som håller på att göra en ordentlig vårstädning! Efter vinterns kyla är det dags att iordningsställa Vikingastaden och för första gången kan ni besöka oss och se hur det är bakom kulisserna!

Vi kommer bland annat att reparera vår stora bakugn, fläta staket, reparera tak och mycket annat som kan vara spännande att titta på.

Öppettider:
11.00 – 16.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.


30 april
Valborg och öppet hus på Fotevikens Museum

I år kommer vi att fira Valborg med Öppet Hus på Fotevikens Museum! Vi firar varje årstid med en festlig tillställning där Valborg blir årets första. Vi vill fira vårens ankomst och bjuder därför in er allihop att fira med oss. Kom till Vikingastaden och njut av att våren förhoppningsvis är här, prata med vikingar, vandra runt och titta in i stadens hus. Varför inte ta tillfälle i akt att äta riktigt god vikingamat som kommer att finnas till försäljning i Vikingastadens Bageri!

Klockan 16 tänder vi ett barnfamiljsvänligt valborgsbål vid Hola Stenar samtidigt läser vi upp en dikt för att välkomna våren.

Vi har också öppet hus för Fotevikens Stugby och i Höllvikens Bygdegård. Under hösten har det pågått en omfattande renovering av såväl stugor som bygdegården och nu vill vi passa på att visa upp de nya fräscha lokalerna.

Öppettider:

Museet:13.00 – 17.00
Museibutiken: 13.00 – 16.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.


8 maj
Internationella Vikingadagen

För några år sedan utropade den internationella organisationen Destination Viking Association den 8 maj som den internationella vikingadagen. På Fotevikens Museum firar vi naturligtvis denna dag!

Under dagen kommer det vara extra aktivi­teter dagen till ära. Bortom tornet blir det fullt av ”prova på” aktivitet med historiska lekar och bågskytte. Kl.12.30 samlas vi allihop vid runstenen där det blir ett tal. Därefter blir det sagoläsning ur fornnordiska mytologin i Tinghöll. 

Inträde: 10-16
Tal vid Runsten: 12.30
Saga i Tinghöll: 13.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.8-9 maj
Vikingagille på Fotevikens Museum - FLYTTAT TILL SVERIGES NATIONALDAG DEN 6 JUNI!

Tillbaka till innehåll.


Sommaren 2015


4 juni
Slaget vid Foteviken

Vår skånske kung, Erik Emune, försvarade Skåne i slaget vid Foteviken den 4 juni 1134. Angriparna var Eriks farbror kung Niels och dennes son prins Magnus. De hade seglat över Eyrasundet med sin stora flotta och landat strax söder om Foteviken. Tungt beväpnade krigare vadade i land där de möttes av Erik och hans hird. Med hjälp av ärkebiskop Ascer av Lund med hird och ca 400 inhyrda tyska ryttare drevs fienden på flykt.

Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!

Kl. 11.34 samlas vi vid runstenen som restes för 18 år sedan som ett minne över slaget. Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna, övergjuter vi stenen med mjöd enligt gammal tradition. Några vikingakrigare kommer att utföra en fightingshow som symboliskt återskapar slaget vid Foteviken – dock i betydligt mindre skala! Vid varje heltimme, med start kl.12, kommer slaget om Foteviken att berättas i Fotevikens långhus Tinghöll. När ni har fått höra den spännande berättelsen om Slaget vid Foteviken följer ni med krigarna ut från Tinghöll för att sedan få se slaget återigen.

Inträde: 10.00 – 16.00
Historien om slaget och fighting: varje heltimme med start kl.12 
Ceremonin startar: 11.34
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.6 juni
Fira Svenska flaggans dag med vikingar på Fotevikens Museum

På nationaldagen kommer Fotevikens Vikingastad att ha öppet med aktiviteter för hela familjen! Historiska lekar är aktiviteter som är roliga för såväl stora som små, dessa utmanar balans, precisionsförmåga och styrka.

Under dagen kommer vikingar att besöka vikingastaden och somliga av dessa kommer ha sina hantverksprodukter med sig till försäljning.

Missa inte att fira nationaldagen på Fotevikens Museum!

Tid: 10-16
Ordinarie entréavgift

Fotevikens Museums sommarbål

Varje årstid firas med ett fackeltåg, bål och diktläsning på Fotevikens Museum. Vid Bygdegården samlas vi för att i ett högtidligt fackeltåg vandra genom vikingastaden och upp till Hola Stenar för att tända sommarbålet och hälsa sommaren välkommen.

Tid: 16-17
Fri entré

Historiska smakprov och lokala produkter på Höllvikens Bygdegård

En kulinarisk resa genom tiden!

Temat är historisk mat, vi har bjudit in toppkockar från hela norden som satt samman en helt fantastisk meny, prova på specialiteter under dagen, strosa bland utställare och ta del av lokala produkter och delikatesser.
De internationella och lokala kockarna har kämpat hårt för att ta fram lokala produkter och smakprov med historiska rötter, här får man helt kostnadsfritt smaka och uppleva produkten. Dessutom blir det seminarier och man får en möjlighet att på nära håll diskutera med kreatörerna.

Tid: 11-16
Fri entré

Vikingagille på Höllvikens Bygdegård

Nu blir det en rejäl fest!
Nationaldagens afton bjuder till ett rejält vikingagille med delikat mat. De lokala och internationella kockarna serverar en meny och bjuder till ett gille med 1000-åriga traditioner. Stig in i vår välkomnande Vikingasal. Slå dig ner vid de robusta ekborden dignande av mat och dryck! Förutom en buffé av läckerheten bjuder kvällen även på underhållning.

Missa inte att boka din plats till Vikingagillet! Ta med vänner, familj, släkt eller kollegor för att ta del av denna unika matupplevelse som tar dig tillbaka till rötterna och som garanterat ger mersmak.
Varmt välkommen till denna blivande tradition!

Tid: 19.00-23.00
Pris: 200 kr per person, exklusive dryck
(Dryck säljes på plats, vi har fullständiga rättigheter.)
Boka dina platser här!

Tillbaka till innehåll.


22 juni
Barnens Dag på Fotevikens Museum

I år är det barnens år på Fotevikens Museum och därför ska vi i år inviga Vikingaveckan med Barnens dag! Det kommer under dagen att vara aktiviteter för barn, Historisk Verkstad kommer att ha aktiviteter, bågskyttebanan kommer att vara öppen och det kommer att läsas sagor från den fornnordiska mytologin i Tinghöll.

Ett program kommer att finnas tillgängligt på hemsidan.

Inträde: 10.00 – 16.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


23-25 juni 
Hantverksdagarna på Fotevikens Museum

Hantverksdagarna som äger rum samma vecka som vikingamarknaden har visat sig vara ett lyckat koncept. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigt använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare att utbyta erfarenheter och visa varandra tekniker.

Hantverksdagarna pågår mestadels på ”Historiska hantverk” ytan som ligger utanför den rekonstruerade stadens vallar. Här blir det ett antal hantverksstationer med olika historiska hantverk som till exempel matlagning, smide och textil.

Inträde: 10.00 – 16.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


26-28 juni 
Fotevikens Vikingamarknad

Årets höjdpunkt är som vanligt vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Under dessa dagar kommer det ca 500 vikingar från hela världen för att delta på marknaden. Som besökare på marknaden kan ni strosa runt i vikingastaden med omnejd, här är det fullt av aktiviteter med mängder av marknadsstånd. Här säljs allt ifrån vackra handgjorda smycken till vikingatida svärd. Varför inte ta tillfället i akt att mäta din styrka med vikingarna genom att tävla i stångstötning, dragkamp, vikingaruset eller kast med stor torsk?

En av höjdpunkterna på marknaden är slaget vid foteviken som vi återskapar ett antal gånger under lördagen och söndagen med hjälp av tillresta vikingakrigare. Slaget vid Foteviken ägde rum den 4e juni år 1134.

Fotevikens Museum firar 20-års jubileum och därför kommer vi att ha en spännande tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning till årets vinnare!
Må bästa Man, Kvinna,Viking vinna!!!

Öppettider:
26/6 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

27/6 kl. 10.00 – 19.00,
Inträde: 10.00 – 18.00 

28/6 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

Entrépriser 26-28 Juni.

Vuxen: 140 :-
Barn: 50 :-
Familj: 280 :-

20-26 juli
Barnens Vecka på Fotevikens Museum

Årets nyhet på Fotevikens Museum är barnens vecka. Denna vecka kommer det att vimla av aktiviteter för barn och familjer. Det blir historiska lekar, bågskytte och olika hantverk som man kan prova på. 

Aktiviteter: 11-15
Öppettider: 10-16

Ordinarie entrépris

Veckans program

Aktiviteterna sker mellan kl. 11-15

Måndag 20 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Sagoberättning varvat med mungiga

Tisdag 21 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Sagoberättning varvat med mungiga

Onsdag 22 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Träarbete
 • Smide

Torsdag 23 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Sagoberättning varvat med mungiga
 • Smide

Fredag 24 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Smide

Lördag 25 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Träffa krigare

Söndag 26 juli

 • Historiska lekar
 • Hantverk på Historisk Verkstad
 • Bågskytte
 • Träffa krigare

Med reservationer för förändringar av programmet

Tillbaka till innehåll.


30 augusti
Arkeologidagen på Fotevikens Museum

Under arkeologidagen kommer Fotevikens Museum att ha spännande aktiviteter knutna till arkeologi. På förmiddagen kommer det att vara en föreläsning i museets entrébyggnad, temat på föreläsningen kommer självfallet vara arkeologi. För de som vill gå på en guidad tur i den rekonstruerade vikingastaden och lära sig mer om hur livet kunde te sig under den spännande brytningstiden mellan vikingatid och medeltid kan göra det under eftermiddagen. På museets ”Historiska hantverk” yta kommer det under dagen att finnas en grävruta för alla som vill prova på att vara arkeolog.

Öppettider: 10-16
Föreläsning: 11.00 i museets entrébutik
Guidning: 13.00, samling framför runstenen
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


Hösten 2015


26 september
Skördefest på Fotevikens Museum: 

Förra året introducerade vi en skördefest på Fotevikens Museum då vi ville ta tillfälle i akt att framhäva alla fantastiska lokala hantverkare. Vi hade en marknad för både moderna och vikingatida hantverkare, fullt av roliga aktiviteter och ett fackeltåg med bål. Det blev verkligen en lyckad dag som vi i år vill upprepa och utveckla tillsammans med Handelsplats Höllviken.

I år har vi runt 40 utställare så det blir många olika spännande produkter. Keramik, kryddor, blommor, grönsaker, kläder, stickat, bakverk, inredning, smycken, hudvårdsprodukter, munkar och nålbundet är bara några av de närproducerade och handgjorda produkterna som kommer att finnas här under skördefesten. Vill man ha en ny frisyr till hösten så har vi en frisör på plats som erbjuder en billig och professionell klippning!

Under dagen kan ni göra mer än att strosa runt bland marknadsstånd. Vi har lekar med skörd som tema, prova att dyka efter äpplen, kasta hästsko och hoppa säck. Vi kommer även att ha ponnyridning, kaninhoppning och olika hantverk att prova på. Har du någonsin velat skjuta med en båge? I så fall ta chansen nu att prova på bågskytte under skördefesten!

För er som är intresserade av fordon finns det antika traktorer att titta på. Vi får även hit en monstertraktor som används vid tractor pulling. En utav dagens höjdpunkter (haha) är att man kan åka på en helikoptertur. Har ni någonsin velat se Höllviken från ovan så passa på under skördefesten!

Vad vore en skördefest utan underhållning? Vi har två (country?) band som kommer att spela, The Hyberg Family och New Sunny Side Ramblers. Allkonstnären Ronnie Holmberg kommer även han att ta med sig sin gitarr och spela när han inte målar på sin tavla.

Mot slutet av dagen har vikingarna sitt traditionella fackeltåg som alla besökare får gå med i. Fackeltåget startar vid Bygdegården och går genom vikingastaden upp mot Hola Stenar där ett bål tänds.

Öppettider: 10-17
Musik, The Hyberg Family: 12-13
Musik, New Sunny Side Ramblers: 14-15
Aktiviteterna pågår till 16.30
Fackeltåget:17.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.


17-18 Oktober

Goda Livet på Landets Mässa i Höllvikens Bygdegård 
Höllvikens Bygdegård: Goda Livet på Landet bjuder på en riktig Country frossa!
Det Goda Livet på Landet håller sin mycket populära höstmässa öppen. För fjärde året i rad kan de presentera ännu mer nytt och spännande i nya rymliga lokaler i Bygdegården på Foteviken. På mässan hittar du ställena som du kanske inte kände till sedan tidigare. Guldkorn på landet, som bjuder på unika upplevelser - året runt! Låt dig inspireras av lantlig lyx, inredning till ditt hem och din trädgård, ljuvliga ting och växter, härligt mode, keramik och porslin, unikt konstsmide och läcker mat. Goda Livet på Landet bjuder på inspiration för alla sinnen:

• Ljuvliga ting och växter, för både ute och inne
• Inredning i olika stil - lantligt, klassiskt och Vintage
• Läcker närproducerad mat
• Vackert dukade höstbord
• Smakprover från Söderslätt till Italien
• Härligt mode och textilier
• Häftigt konstsmide och underbar keramik
• Mässlotteri och mycket mer

Om du blir köpsugen, tänk på att ta med kontanter, inte alla utställare tar kort.
Datum: 17-18 Oktober
Kl.10-16
Fri entré & gratis parkering

Tillbaka till innehåll.


26-28 oktober
”Kul i Tre” på Fotevikens Museum

Precis som under Sportslovet kommer Fotevikens Museum att ha en Höstlovsaktivitet för hela familjen. Under dagarna tre kan ni delta i historiska lekar, prova på olika vikingatida hantverk eller gå på upptäcktsfärd i den vikingatida staden. En gång om dagen kan ni följa med en av stadens vikingar på en guidad tur som avslutas med en mytologisk saga i vår gilleshall, Tinghöll. Guidningen börjar vid runstenen strax invid museets entré.
 Museets café kommer att vara öppet för alla som vill ta en fikapaus mellan de olika aktiviteterna.

Datum: 26 - 28/10
Öppet: 10-14
Guidning: 13.00

Entré:
Familj: 150:-
Vuxen: 50:-
Barn: 30:-

Tillbaka till innehåll.


29 oktober
Spökvandring på Fotevikens Museum

Spökvandringen på Fotevikens Museum har varit en succé sedan museet började arrangera den för fyra år sedan. Nu börjar det äntligen dra ihop sig igen till ännu en skrämmande tur på museet! Vi vet att mytologiska varelser har tagit sikte på vår vikingastad och att osaliga andar återigen kommer att hemsöka oss denna fasansfulla kväll, vågar ni komma hit?

Årets spökvandring äger rum den 29e oktober kl 18-20. Precis som tidigare kommer ni skickas ut i grupper med ledsagare som tryggt ska föra er genom staden. När ni bokar er biljett får ni en ankomsttid för betalning av biljett samt starttiden för själva vandringen. Samlingsplatsen är i Fotevikens Museums entrebyggnad där det även kommer att finnas enkel förtäring till försäljning.

Om ni vill vara säkra på att få en biljett så boka i god tid! Notera även att spökvandringen inte är lämplig för mindre barn.

Bokning:
Skicka ett mail till museum@foteviken.se med rubriken ”anmälan till spökvandring”.

Biljettpris:
Vuxna 60 kr
Barn 50 kr

Samlingsplats: Fotevikens Museums Entrebyggnad

Turen tar ca 40 minuter och efter vandringen finns det enkel förtäring till försäljning i Museets entrébutik.

Tillbaka till innehåll.


Vintern 2015


29 november
Skyltsöndag på Fotevikens Museum

Som en del av Handelsplats Höllviken kommer Fotevikens Museum att medverka nere i Höllviken! Där kommer vi ha ett litet vikingaläger och visa hantverk och sälja vikingatida produkter.

På Skyltsöndagen kommer vi även att ha vårt fjärde och sista bål för året. Det startar med ett fackeltåg från Toppengallerian och går genom Höllviken med slut i Nyckelhålsparken där vi tänder Bålet.  Precis som vid de andra bålen kommer det att läsas upp en stämningsfull dikt, denna gång för att välkomna vintern.

tid 1200- 1800

Fackeltåget: vi möts upp vid Toppengallerian 1615


Tillbaka till innehåll.

Tillbakablickar program

Fotevikens Museums kulturevenemang är i samarbete med Medborgarskolan.