Besök oss på Facebook Besök oss på Twitter
Svenska
English

Program hantverk 2017

I år fortsätter vi satsa fullt ut på hantverk av olika slag. I samarbete med Medborgarskolan har vi ett fullt schema sommarhalvåret var du kan få lära dig tekniker, processer och traditioner i olika hantverk. 
Då de olika hantverksaktiviterna är beroenda av när våra duktiga hantverkare är tillgängliga därför kan vi inte planera de exsakta tiderna långt i förväg. Vi kommer att lägga in de aktuella datumen i vår Händelsekalender senast någon vecka innan aktiviteten.
Skulle någon hantverkare bli sjuk och vi inte kan hitta ersättare kommer detta att läggas ut i kalender på morgonen samma dag eller dagen innan. Så vi reserverar oss för eventuella förändringar i  programmet


Mat och bak

På Bagargården jobbar vi aktivt med historisk mat. Färskt smör och nygräddade bröd. I kokhuset tillreder vi mat. fisk och kött, i gryta och på stehäll. Kokgropen använd vi vid tillagar av fisk direkt från havet. Vi odlar mycket örter på plats för användning i matlagningen.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Smide

I smedjan är mästarsmed  eller hans lärlingar i farten. Man tar fram allt som staden behöver  av produkter i järn. Från att utvinna järn från myrmalm hela vägen fram till det färdiga föremålet. Allt från spik till svärd, från kniv till hammare, eldstål till krokar. En smeds arbete tar aldrig slut.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Bärnsten

Den enda ädelstenen som faktisk är organisk, övriga är mineraler. Bärnsten var också en stor del vikingarnas bytesvaror när de åkte på sina handelsresor. Här bearbetar vi bärnsten och slutresultatet blir kanske det vackraste smycken vi får fram på museet.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Keramik

Vi tillverkar keramikföremål med gammal teknik som ska vara trovärdiga kopior av vikingatida keramik. Ringla, tumma och dreja är teknikerna. Vi använder magrad lera. Vikingarna magrade själva sin lera med t.ex. grus eller krossad kvarts. Detta för att öka hållfastheten vid bränning.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Gjuta

Mäster själv är den som varar för våra gjutna föremål. Han håller till i  lagmanshuset gjuter och här kan du följa processen när han gjuter  Tors Hammare, kors och andra symboler i silver, brons och tenn. Mäster är även stadens  mytslagare. Här slår vi våra mynt, Fotemarken.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Träsnide

Att forma trä är ett uråldrigt hantverk. Trä är något av det mest mångsidiga material vi har och det kan användas till det mesta. Vi gör allt från  skålar, talrikar, skedar, pallar, bord, arbetsbänkar och sängar mm. i olika träslag. Både nytillverkning och reperationer.  våra hus och båtar behöver också översyn och nytillverkning. Ek är det mest använda byggmaterialet.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Skinn

Vi sidan om trä är skinn och läder det mest användbara material vikingarna hade. Läder kan användas i allt från kläder till verktyg, smycke till mössa. Under sommaren garvar vi läder och gör pungar, bälten, sko och kläder av lädret.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Textil

Vi kardar och spinner, väver och syr. I Vävargården håller vi på med allt som har med textil att göra. Från att ta ull från fåren, behandla de olika processer till färdigt garn, väva tyg och sy olika plagg. Vi väver även dekorativa brickband samt färgar ullmed olika växter. Färgning och tvättning av garn och tyger är också vardagliga sysslor.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Glaspärlor

Det är i verkstaden vi formar och skapar våra vackra glaspärlor. Vikingarna tyckte väldigt mycket om att smycka sig med glaspärlor, i hår, skägg, kläder och annat. Det är ett hantverk som kräver mycket fokus då det är höga temperaturer som måste hanteras på ett säkert sätt. Glaspärlor tillverkades i många färger och färgkombinationer.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Ben & Horn

På Garvaregården bearbetar vi ben och horn. Det finns många föremål som kan skapas av ben och horn som t.ex. verktyg, nålar, skaft, smycken och knappar.

Datum för aktiviteten finns i Händelsekalendern


Foteviken Kulturcenter

Förutom Fotevikens Museum finns här Höllvikens Bygdegård, Fotevikens stugby, restaurangen Den Fede Gåsen och Skånes Hantverksinstitut samlat under begreppet Kulturcenter. Klicka här för mer information.


Föreningen SVEG
Friluftsmuseerna
Vellinge kommun
EXARC
Follow the Vikings
IMTAL
Destination Viking
Skånes Hantverksinstitut
Medborgarskolan