Besök oss på Facebook Besök oss på Twitter
Svenska
English

Aktivitetsprogram för 2017

Se öppettider för 2017

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Våren 2017


22 Februari


Hantverk med Skånes Hantverks Institut i samverkan med  Fotevikens Museum.

Datum: 22 Februari

Föranmälan krävs

Kontaktperson Christine palmblad

Tel. 0703432651

E-post: cpalmblad48@hotmail.com

Öppet: 10.00-14.00
Mer info kommer inom kort.

Tillbaka till innehåll.


30 april

Valborg och öppet hus på Fotevikens Museum

I år kommer vi att fira Valborg med Öppet Hus på Fotevikens Museum! Vi firar varje årstid med en festlig tillställning där Valborg blir årets första. Vi vill fira vårens ankomst och bjuder därför in er allihop att fira med oss. Kom till Vikingastaden och njut av att våren förhoppningsvis är här, prata med vikingar, vandra runt och titta in i stadens hus. Varför inte ta tillfälle i akt att äta riktigt god vikingamat som kommer att finnas till försäljning i Vikingastadens Bageri!

Klockan 16 tänder vi ett barnfamiljsvänligt valborgsbål vid Hola Stenar samtidigt läser vi upp en dikt för att välkomna våren.

Öppettider:

Museet:13.00 – 17.00
Museibutiken: 13.00 – 16.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.


8 maj

Internationella Vikingadagen

Den internationella organisationen Destination Viking Association instiftade den 8 maj som den internationella vikingadagen. På Fotevikens Museum firar vi naturligtvis denna dag!

Under dagen kommer det vara extra aktivi­teter dagen till ära. Det blir fullt av ”prova på” aktivitet med historiska lekar och hantverk. Kl.11.34 samlas vi allihop vid runstenen där det blir ett tal. Därefter blir det sagoläsning ur fornnordiska mytologin i Tinghöll. 

Inträde: 10-16
Tal vid Runsten: 12.30
Saga i Tinghöll: 13.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


Sommaren 2017


6 juni

Nationaldagen med Slaget vid Foteviken

Fira Svenska flaggans dag med vikingar på Fotevikens Museum.
På Nationaldagen kommer Fotevikens Vikingastad att ha öppet med aktiviteter för hela familjen! Historiska lekar är aktiviteter som är roliga för såväl stora som små, dessa utmanar balans, precisionsförmåga och styrka.
Under dagen kommer vikingar att besöka vikingastaden och somliga av dessa kommer att ha sina hantverksprodukter med sig till försäljning.
Missa inte att fira Nationaldagen på Fotevikens Museum!
Tid: 10.00-16.00
Ordinarie entréavgift
Fotevikens Museums sommarbål

Varje årstid firas med ett bål och diktläsning på Fotevikens Museum. Vi samlas vid Hola Stenar för att tända sommarbålet och hälsa sommaren välkommen.

Tid: 15.00-16.00

Slaget vid Foteviken år 1134

Vår skånske kung, Erik Emune, försvarade Skåne i slaget vid Foteviken år 1134. Angriparna var Eriks farbror kung Niels och dennes son prins Magnus. De hade seglat över Eyrasundet med sin stora flotta och landat strax söder om Foteviken. Tungt beväpnade krigare vadade i land där de möttes av Erik och hans hird. Med hjälp av ärkebiskop Ascer av Lund med hird och ca 400 inhyrda tyska ryttare drevs fienden på flykt.

Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!
Kl. 11.34 samlas vi vid runstenen som restes för 20 år sedan som ett minne över slaget. Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna, övergjuter vi stenen med mjöd enligt gammal tradition.  Vid varje heltimme, med start kl.12.00, kommer Slaget om Foteviken att berättas i Fotevikens långhus Tinghöll.
Inträde: 10.00 – 16.00 
Ceremonin startar: 11.34
Bålet tänds kl.15.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


26-29 Juni

Hantverksdagarna på Fotevikens Museum

Hantverksdagarna som äger rum samma vecka som vikingamarknaden har visat sig vara ett lyckat koncept. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigt använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare att utbyta erfarenheter och visa varandra tekniker.

Hantverksdagarna pågår blandannat på "Historisk verkstad" ytan som ligger utanför den rekonstruerade stadens vall. Under dagarna blir det ett antal hantverksstationer med olika historiska hantverk som tex. matlagning, smide och textil.

Inträde: 10.00 – 16.00
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


30 juni - 2 Juli 

Fotevikens Vikingamarknad

Årets höjdpunkt är som vanligt vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Under dessa dagar kommer det ca 500 vikingar från hela världen för att delta på marknaden. Som besökare på marknaden kan ni strosa runt i vikingastaden med omnejd, här är det fullt av aktiviteter med mängder av marknadsstånd. Här säljs allt ifrån vackra handgjorda smycken till vikingatida svärd. Varför inte ta tillfället i akt att mäta din styrka med vikingarna genom att tävla i stångstötning, dragkamp, vikingaruset eller kast med stor torsk?

En av höjdpunkterna på marknaden är slaget vid foteviken som vi återskapar ett antal gånger under lördagen och söndagen med hjälp av tillresta vikingakrigare. Slaget vid Foteviken ägde rum den 4e juni år 1134.

Vi kommer även att ha en spännande tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning till årets vinnare!

Må bästa Man, Kvinna, Viking vinna!

Öppettider:
30/6 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

1/7 kl. 10.00 – 19.00,
Inträde: 10.00 – 18.00 

2/7 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00 

Entrépriser 1-3 Juli.

Vuxen: 140 :-
Barn: 50 :-
Familj: 280 :-


24-30 Juli

Barnens Vecka på Fotevikens Museum

Denna vecka kommer det att vimla av aktiviteter för barn och familjer. Det blir historiska lekar och olika hantverk som man kan prova på. 

Aktiviteter: 11-15
Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


27 augusti
Arkeologidagen på Fotevikens Museum

På Arkeologins Dag kommer det hållas föreläsningar och guidade turer vid Fotevikens Museum. 

Ni får också använda traditionellt hantverk för att skapa skydd mot troll och andra skrymt! Har ni ett trollkors så kan ni färdas tryggt genom trollskogen. 

Vi återkommer med mer detaljerat program.

Öppettider: 10-16
Föreläsning: 11.00 i museets entrébutik
Guidning: 13.00, samling framför runstenen
Ordinarie entrépris

Tillbaka till innehåll.


Hösten 2017


23 september

Skördefest på Fotevikens Museum: 

Förra årets Skördefest i Handelsplats Höllvikens regi var en enorm succé!  Med mängder av utställare, aktiviteter, god mat och trevlig musik i natursköna omgivningar blev dagen mycket trevlig och lyckad. I år skall vi självklart upprepa succén från förra året.

Under dagen kan ni göra mer än att strosa runt bland marknadsstånd. Vi har lekar med skörd som tema, prova att dyka efter äpplen, kasta hästsko och hoppa säck. Har du någonsin velat skjuta med en båge? I så fall ta chansen nu att prova på bågskytte under skördefesten!

Mot slutet av dagen tänds ett bål vid Hola Stenar och det läses en dikt.

Programmet blir uppdaterat när Skördefesten närmar sig.

Öppettider: 10-17
Aktiviteterna pågår till 16.30
Höstbålet: 16.00

Fri entré

Tillbaka till innehåll.


 1 November

Hantverk med Skånes Hantverks Institut i samverkan med Fotevikens Museum

Datum: 1 November

Öppet: 10- 14

Föranmälan krävs.

Mer info kommer inom kort

Tillbaka till innehåll.


2 November

Spökvandring på Fotevikens Museum

Spökvandringen på Fotevikens Museum har varit en succé sedan museet började arrangera den för tre år sedan. Nu börjar det äntligen dra ihop sig igen till ännu en skrämmande tur på museet! Vi vet att mytologiska varelser har tagit sikte på vår vikingastad och att osaliga andar återigen kommer att hemsöka oss denna fasansfulla kväll, vågar ni komma hit?

Årets spökvandring äger rum den 2e November kl 18-20. Precis som tidigare kommer ni skickas ut i grupper med ledsagare som tryggt ska föra er genom staden. När ni bokar er biljett får ni en ankomsttid för betalning av biljett samt starttiden för själva vandringen. Samlingsplatsen är i Fotevikens Museums entrebyggnad där det även kommer att finnas enkel förtäring till försäljning.

Om ni vill vara säkra på att få en biljett så boka i god tid! Notera även att spökvandringen inte är lämplig för mindre barn.

Bokning:
Skicka ett mail till museum@foteviken.se med rubriken ”Anmälan till spökvandring”.

Biljettpris:
Vuxna:

Barn:

Samlingsplats: Fotevikens Museums Entrebyggnad

Turen tar ca 30 minuter och efter vandringen finns det enkel förtäring till försäljning i Museets entrébutik.

Tillbaka till innehåll.


Vintern 2017


3 december

Skyltsöndag i Höllviken, Fotevikens Vikingacamp

I Höllviken mittemot Vespa. Vikingakampen erbjuder spännande aktiviteter med hantverk och försäljning, vikingalekar, pinnbrödsgrillning med mera.


Tillbaka till innehåll.

Tillbakablick program 2014

Tillbakablick program 2015

Tillbakablick program 2016

Fotevikens Museums kulturevenemang är i samarbete med Medborgarskolan. 

Foteviken Kulturcenter

Förutom Fotevikens Museum finns här Höllvikens Bygdegård, Fotevikens stugby, restaurangen Den Fede Gåsen och Skånes Hantverksinstitut samlat under begreppet Kulturcenter. Klicka här för mer information.


Föreningen SVEG
Friluftsmuseerna
Vellinge kommun
EXARC
NOOAM
IMTAL
Destination Viking
Skånes Hantverksinstitut
Medborgarskolan